Najčešća pitanja u vezi Hidžama terapija

_
DA LI HIDŽAMA MOŽE ŠTETITI I IMATI KONTRAEFEKTE?

Do sada nisu zabeleženi štetni efekti koji su izazvani hidžamom. Posle uradjenog tretmana pacijent može osetiti blagu glavobolju, glad i pospanost(umor) što spade u normalno stanje posle čišćenja organizma. Pomenuti osećaji traju najduže 12-24h.

JA SAM ZDRAV, KAKO MENI HIDŽAMA MOŽE KORISTITI?

Tretman hidžame nas oslobađa kiselog otrovnog otpada koji se akumulira u našem tijelu kako starimo. Izvori otrovnog otpada uključuju zagađeni vazduh koji dišemo, otrovne hemikalije u hrani i pićima, biohemijski otpad metabolizma tela, toksini od stresa, ostaci lekova, traume itd. Ti toksini uzrokuju stagnaciju krvi, te konsekventne ćelije ne mogu dobiti potrebne hranljive materije. Uklanjanjem zagušene krvi, induciranom hiperemijom i kontroliranom inflamacijom mi aktiviramo imuni sistem, potičemo cirkulaciju limfe i bolju mikrocirkulaciju krvi.

DA LI IMAJU NEKE STVARI NA KOJE MORAM OBRATITI PAŽNJU PRE I POSE TRETMANA?

Ima naravno, da bi učinak tretmana bio najbolji, osoba ne treba jesti barem 2-3 h prije tretmana, a treba se više hidrirati. Nakon tretmana nije poželjno kupanje barem 12h nakon tretmana, nije poželjna teška fizička aktivnost ni teška hrana (crveno meso i mliječni proizvodi) neposredno nakon terapije.

KO NE SME RADITI HIDŽAMA TERAPIJU?

Hidžamu ne mogu raditi:

  • osobe koje imaju prehladu, kijavicu ili povišenu telesnu temperaturu,
  • osobe koje su upravo davale (donirale) krv, može tek posle mesec dana od donacije.
  • Osobe koje boluju od neke zarazne bolesti npr, od zaraznog  oboljenja jetre itd…
  • Osobe koje imaju kožnu bolest ili neku upalu kože
  • Žene koje su trudne, posebno u prva tri meseca trudnoce
  • Žene koje su u menstrualnom ciklusu ili postporodjajnom krvarenju sve dok joj to ne prodje.
  • Osobe koje imaju epilemsiju trebalo bi to i naglasiti pre tretmana
  • Osobe koje boluju od šećerne bolesti, osobe koje imaju problem sa koagulacijom (zgrušavanje krvi) i kod bolesti hemofilije bi trebalo to i naglasiti pre tretmana
JAKO BITNE STVARI KOJE TREBATE ZNATI PRE TRETMANA

Jedan savet koji bi trebalo da uradite pre tretmana hidžamom je da tražite da Vam vaš terapeut pokaže diplomu(sertifikat) o završenom obrazovanju ove terapije. Dosta ljudi rade navedeni hirurški zahvat bez ikakvog prethodnog stručnog znanja što može dovesti do ozbiljnog ugrožavanja vašeg zdravlja. Vaše pravo je , ukoliko nije nige istaknuta diploma, da tražite od vašeg terapeuta da Vam istu i pokaže.

Takođe još jedna jako bitna stvar koju trebate da znate pre tretmana jeste oprema sa kojom vaš terapeut radi. Oprema koja sa kojom se tretman radi MORA biti JEDNOKRATNA. Ukoliko terapeut radi sterilizaciju ili neki vid dezinfekcije nemojte pristati na terapiju, potrebno je raditi iskljucivo sa jednokratinim sterilnim stvarima koje se bacaju u medicinski otpad odmah nakon obavljenog tretmana.

Kod nas u ordinaciji rade iskljucivo visoko kvalifikovani terapeuti sa iskljucivo jedokratnim sterilim instrumentima sa čime se možete uveriti na licu mesta.